We geven je hier antwoord op de meest gestelde vragen rond de functie van accountmanager. Zo weet je meteen wat je allemaal moet kunnen en of dit beroep bij je past.

Wat is een accountmanager?

Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor een aantal klanten van het bedrijf waarvoor je werkt. Je denkt mee met je klanten (‘accounts’) en investeert op allerlei manieren in de relatie met hen. Je geeft advies over hoe zij hun omzet en kwaliteit kunnen verbeteren of kosten kunnen besparen door de inzet van de producten of diensten van jouw bedrijf.

Is er veel werk voor een accountmanager?

De functie van accountmanager is een veel gevraagde functie. Accountmanagers zijn erg belangrijk om klanten te binden. Daarnaast speelt de verkoop van diensten en producten een belangrijke rol binnen organisaties. Als accountmanager vervul je beide rollen.


Je vindt accountmanagers in bijna alle sectoren en branches binnen de economie. Voor een accountmanager betekent dit dat hij bij veel verschillende bedrijven aan de slag kan. Uiteraard heb je wel de juiste kwaliteiten nodig om ook aangenomen te worden in deze functie. Meer hierover lees je bij de vraag ‘Wanneer ben je geschikt voor de functie accountmanager?’

Hoe ziet het functieprofiel voor een accountmanager eruit?

In een functieprofiel staat alles wat je als medewerker in een bepaald vak moet kunnen. 
Een accountmanager heeft de volgende (vakinhoudelijke) functie-eisen:

Hoe zien de werkzaamheden van een accountmanager er globaal uit?

Wat doe ik nog meer als accountmanager?

Als accountmanager vervul je een combinatiefunctie van relatiebeheer en sales. Je hebt dan ook een breed takenpakket. Dat richt zich aan de ene kant op het halen van een hogere omzet via relatiebeheer en het werven van nieuwe klanten en anderzijds het adviseren van je klanten over marktontwikkelingen en kansen.

Wanneer ben je geschikt voor de functie accountmanager?

Een geschikte accountmanager voldoet aan de volgende kwaliteiten:

Wat ga ik als accountmanager verdienen?

Accountmanagers zijn er in vele soorten en maten. Daarom zijn er ook grote verschillen in salarissen. Er zijn ook bedrijven die gebruik maken van bonusregelingen. In die gevallen heb je meestal ook te maken met targets die je moet halen om een bonus te ontvangen. Een deel van je salaris hangt dan dus af van je verkoopresultaten. Commerciële medewerkers wordt vaak een mobiele telefoon en laptop ter beschikking gesteld en bij de zwaardere functies maak je gebruik van een bedrijfsauto.

Een accountmanager verdient volgens de laatste cijfers van loonwijzer.nl gemiddeld 
€ 2.800,- per maand. Er is wel sprake van grote verschillen: een accountmanager op hbo-niveau verdient bijvoorbeeld aanzienlijk meer dan een accountmanager op mbo-niveau. Maar je salaris is niet alleen afhankelijk van je opleiding, maar ook van je werkervaring en leeftijd.
Verder kan je salaris hoger uitvallen door bonussen. Ook per branche of werkgever kan het loon sterk verschillen.

Welke opleiding heb ik nodig?

Met vakgerichte opleidingen en cursussen kun je specifieke vaardigheden voor de functie van accountmanager verbeteren. Een goed voorbeeld is de beroepsgerichte deeltijdopleiding van Fabiusopleidingen.nl.

Deze opleiding bestaat uit 2 onderdelen: de opleiding Administratief Medewerker (30 lessen van 3 uur in circa 9 maanden) en de vervolgopleiding Accountmanager (15 lessen van 3 uur in circa 4 maanden). Na het behalen van beide examens beschik je over 2 waardevolle diploma’s.
Andere bijzonderheden over deze opleiding zijn:

Kan ik parttime werken?

De functie van accountmanager voer je zelfstandig uit. Dat betekent dat er best veel vrijheid is over de indeling van je werktijd. Normaliter is dit een fulltime functie, maar in sommige gevallen kan de functie parttime worden ingevuld.

De hoeveelheid uren die je kunt werken als parttimer is afhankelijk van wat je werkgever wil. Daar zijn geen minimum- of maximumaantal uren aan verbonden. Afspraken over deeltijd werken maak je altijd met je leidinggevende.

Zijn er doorgroeimogelijkheden voor een accountmanager?

De doorgroeimogelijkheden van een accountmanager zijn sterk afhankelijk van je opleidingsniveau en kwaliteiten. Met een gericht diploma zijn je kansen op de arbeidsmarkt groter.

Wat moet ik verder nog weten over de functie van een accountmanager?

De functie van accountmanager op mbo-niveau kom je ook vaak tegen onder andere benamingen zoals junior accountmanager, junior verkoper, assistent accountmanager, accountmanager buitendienst. Deze functies hebben alle min of meer hetzelfde profiel. Daarnaast kom je ook regelmatig de functie key-accountmanager tegen. Dit zijn accountmanagers met slechts één of enkele klanten onder zich. Vaak zijn dat belangrijke klanten die voor een groot deel bijdragen aan, of kunnen gaan bijdragen aan, de omzet van een onderneming. Een key-accountmanager is nauw betrokken bij de klant en heeft veel marktkennis. Hierdoor is deze key-accountmanager van meerwaarde voor een klant en de eigen organisatie.


Spreekt deze functie je aan en wil je graag de opleiding voor accountmanager volgen? Dan kun je hier meer informatie vinden.

 

Andere functie's

Benieuwd naar de andere functies waar de opleidingen van Fabius je voor opleiden?

Download gratis brochure


Brochure Fabius opleidingen
GRATIS DOWNLOAD