Naast de functie van administratief medewerker kijken we ook naar de functies secretarieel administratief medewerker, financieel administratief medewerker en commercieel administratief medewerker. Dan heb je namelijk alle benodigde informatie en soortgelijke functies bij elkaar. En weet je meteen of dit mooie beroep bij je past!

Is er veel werk voor administratief medewerkers?

Nederland telt ruim 1,2 miljoen administratief medewerkers. Dat is een grote beroepsgroep. Bijna 17% van de totale werkgelegenheid in ons land. Er is veel vraag naar administratief medewerkers. Dat komt doordat er binnen elke organisatie (ongeacht de grootte, bedrijfstak of doelstelling) administratieve werkzaamheden verricht moeten worden. Dat is natuurlijk goed om te weten als je de opleiding voor administratief medewerker overweegt of werkzoekende bent.

Hoe ziet het functieprofiel voor een administratief medewerker eruit?

Een administratief medewerker voert kantoorwerk uit. Daarnaast kan het zijn dat je in deze functie ook secretariële en financieel-administratieve werkzaamheden verricht. Binnen de functie van administratief medewerker zijn ook veel specialisaties te vinden. Globaal valt het werk van een administratief medewerker in drie deelfuncties uiteen:

Voor deze functie moet je beschikken over een aantal algemene vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan: het werken met Microsoft Office (met name Word, Excel, Outlook), rapporteren, het organiseren en begeleiden van diverse processen, het analyseren van informatie en schriftelijke communicatie. We zullen eens inzoomen op de werkzaamheden die je concreet uitvoert als administratief medewerker.

Wat doe ik allemaal als administratief medewerker?

Als administratief medewerker voer je elke dag diverse werkzaamheden uit. Zo beantwoord je telefoontjes, verwerk je de post, handel je e-mails af, maak je brieven, houd je dossiers bij, maak je afspraken, controleer je formulieren en archiveer je stukken. Je bent duidelijk een alleskunner. Dat betekent dus dat je ook breed ingezet kunt worden. Welke taken je als administratief medewerkers precies moet gaan uitvoeren, hangt uiteraard af van waar je gaat werken. Je werkveld is in elk geval zeer breed.

Met wie krijg ik allemaal te maken?

Binnen de organisatie waar je werkt heb je ook met veel verschillende mensen contact. Met welke collega’s jij te maken krijgt, hangt uiteraard af van je specifieke werkplek. Dat zijn in elk geval:

Zijn er specialisaties binnen het werk van administratief medewerker?

De ene werkgever vindt dat je je strikt moet houden aan vaste werkzaamheden, een ander vindt juist weer dat je alles moet kunnen. Toch zijn er wel degelijk verschillende specialisaties binnen de functie administratief medewerker.

Er zijn drie specialisaties aan te geven:

1.     Secretaresse

De functie administratief medewerker wordt weleens vergeleken met de functie van s De functie administratief medewerker wordt weleens vergeleken met de functie van secretaresse. Grotendeels is er een overlap in de werkzaamheden. Voor de functie secretaresse heb je echter aanvullende opleiding nodig. Een secretaresse houdt zich namelijk ook bezig met het opstellen, uitwerken en afhandelen van schriftelijke en mondelinge communicatie en correspondentie, meestal in het Nederlands en Engels. Daarnaast behoort notuleren ook tot de taken van de Secretaresse.


2.     Financieel administratief medewerker

Een financieel administratief medewerker zorgt ervoor dat er altijd inzicht is in de financiële situatie van het bedrijf. Je voert hiervoor (financieel) administratieve gegevens in geautomatiseerde systemen in, je houdt de debiteuren- en crediteurenadministratie bij, verwerkt formulieren voor ziekmeldingen, declaraties en bestellingen en controleert en ordent boekingsstukken zoals facturen en bankafschriften.


3.     Commercieel administratief medewerker

Als commercieel administratief medewerker ondersteun je verkopers binnen je bedrijf met diverse administratieve handelingen. Je behandelt in deze functie binnenkomende vragen en verzoeken van klanten. Dat doe je telefonisch of per e-mail. Daarnaast zorg je voor alle administratieve en organisatorisch werkzaamheden die hierbij horen.

Wanneer ben je geschikt voor de functie administratief medewerker?

Wat ga ik als administratief medewerker verdienen?

Je vraagt je wellicht af hoeveel je gaat verdienen? Het salaris is altijd afhankelijk van je taken en verantwoordelijkheden, opleiding, werkervaring en leeftijd. Het gemiddelde salaris voor een administratief medewerker bedraagt ongeveer € 2.050,- bruto per maand als je net begint en ongeveer €2.400,- als je al tien jaar hebt gewerkt (bron: loonwijzer.nl). Let wel, dit is een gemiddelde. Onder administratief medewerker vallen ook allerlei specialistische administratieve functies zoals financieel administratief medewerker, commercieel administratief medewerker, secretaresse, etc. In het algemeen geldt dat hoe specialistischer je werk en hoe meer verantwoordelijkheid je draagt, hoe meer je verdient. Daardoor kan het salaris in sommige gevallen zelfs oplopen tot € 3.000,- en meer.

Welke opleiding heb ik nodig?

Om als administratief medewerker te kunnen werken, moet je de opleiding voor administratief medewerker volgen. Deze studie kun je vaak in deeltijd volgen. Bijvoorbeeld een avond of ochtend per week les. Er is geen specifieke vooropleiding nodig om deze opleiding te volgen.

Meer informatie over beroepsgerichte deeltijdopleidingen die je in 9 maanden kunt volgen, vind je op ons opleidingen overzicht.

Kan ik parttime werken?

De functie van administratief medewerker is geliefd omdat er nagenoeg altijd mogelijkheden zijn om parttime te werken. De hoeveelheid uren die je kunt werken als parttimer bepaalt je werkgever. Daar is geen minimum- of maximum aantal voor vastgesteld.

Wat moet ik verder nog weten?

Opleiding administratief medewerker

Spreekt deze functie je aan en wil je graag de opleiding voor administratief medewerker volgen? Lees meer over de opleiding administratief medewerker en vraag direct een brochure aan.

 

Andere functie's

Benieuwd naar de andere functies waar de opleidingen van Fabius je voor opleiden?Download gratis brochure


Brochure Fabius opleidingen
GRATIS DOWNLOAD