We geven je hier antwoord op de meest gestelde vragen rond de functie van een verkoopmedewerker. Zo weet je meteen wat je allemaal moet kunnen en of dit vak bij je past.

Is er veel werk voor een verkoopmedewerker?

De functie van verkoopmedewerker is een veel gevraagde functie. Dat komt omdat de verkoop essentieel is voor vrijwel iedere organisatie en verkoopmedewerkers een belangrijke rol spelen bij het binnenhalen van omzet.

Voor een verkoopmedewerker betekent dit dat hij of zij bij veel verschillende bedrijven aan de slag kan. Uiteraard heb je daarvoor wel de juiste kwaliteiten nodig. Hierover lees je meer bij de vraag ‘Wanneer ben je geschikt voor de functie verkoopmedewerker?’

Hoe ziet het functieprofiel voor een verkoopmedewerker eruit?

In een functieprofiel staat alles wat je als medewerker in een bepaald vak moet kunnen. 
Voor een verkoopmedewerker zijn dit de specifieke functie-eisen:

Wat doe ik nog meer als verkoopmedewerker?

Als verkoopmedewerker ben je veelal face-to-face in contact met de klant. Voor jouw organisatie ben je naar de klant dus het gezicht bij het product of de dienst. Je bent in deze functie verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden, afhankelijk van je opleidingsniveau en ervaringen. Doorgaans staan daarbij verkopen en het adviseren van klanten centraal.

Meestal werk je in winkels, maar ook op evenementen, markten en beurzen. Je vindt verkoopmedewerkers meestal bij een informatiebalie, een servicecentrum, een receptie of een showroom. Ook in het bedrijfsleven werken verkoopmedewerkers. Zij heten dan meestal sales-medewerkers of commercieel medewerkers.

Waar werken verkoopmedewerkers?

Waar en met wie je als verkoopmedewerker werkt, hangt af van de vraag om welke soort organisatie het gaat. Verkoopmedewerkers tref je niet alleen aan in de detailhandel maar ook in de rest van het bedrijfsleven. In de detailhandel betreft het functies zoals winkelmedewerkers en filiaalmedewerkers. In het overige bedrijfsleven gaat het om functies zoals commercieel medewerker binnendienst, commercieel medewerker buitendienst of verkopers buitendienst.

Het komt voor dat verkoopmedewerkers hun eigen werkzaamheden combineren met die van de medewerkers binnen- en buitendienst. Bij grotere organisaties zie je juist een scheiding van deze functies waardoor verkoopmedewerkers zich meer kunnen specialiseren.

Wanneer ben je geschikt voor de functie verkoopmedewerker?

Een geschikte verkoopmedewerker voldoet aan de hieronder genoemde kwaliteiten:

Je houdt je kennis over de producten en diensten van jouw bedrijf op peil Ben je nu nog niet zo goed in een van deze competenties, dan kun je deze trainen bijeen beroepsgerichte opleider. Je leest hier meer informatie over bij ‘Welke opleiding heb ik nodig’.

Wat ga ik als verkoopmedewerker verdienen?

Een verkoopmedewerker verdient gemiddeld ongeveer € 1.750,- per maand. Jouw salaris is echter sterk afhankelijk van je opleiding, werkervaring en leeftijd. Een starter in loondienst verdient zo’n € 1.250,- per maand. Door werkervaring op te doen en je te versterken met de juiste opleiding, kan je salaris oplopen tot boven € 2.100,- per maand.

In sommige situaties krijg je als verkoopmedewerker een laag basissalaris maar kun je je inkomen verhogen met bonussen. Door goed te verkopen, verdien je dus meer. Per branche of werkgever kan het loon ook sterk verschillen.

Welke opleiding heb ik nodig?

Met vakgerichte opleidingen en cursussen kun je specifieke vaardigheden voor de functie van verkoopmedewerker verbeteren. Een goed voorbeeld is de beroepsgerichte deeltijdopleiding van Fabiusopleidingen.nl. Daarvoor hoef je maar 1 dagdeel in de week naar de les, in de ochtend of de avond, dus je kunt nog kiezen ook.

De opleiding Verkoopmedewerker bestaat uit 2 onderdelen: de opleiding Administratief Medewerker (30 lessen van 3 uur in 9 maanden) en de Vervolgopleiding Verkoopmedewerker (10 lessen van 3 uur in 3 maanden). Na het behalen van beide examens beschik je over 2 waardevolle vakdiploma’s. Andere bijzonderheden over deze opleiding worden hieronder genoemd.


Kan ik parttime werken?

De functie van verkoopmedewerker is geliefd. Niet alleen vanwege de afwisselende taken, maar ook omdat er altijd mogelijkheden zijn om de functie parttime in te vullen. De hoeveelheid uren die je kunt werken als parttimer is afhankelijk van wat je werkgever wil. Daar zijn geen minimum- of maximumaantal uren aan verbonden. Afspraken over deeltijd werken maak je altijd met je leidinggevende.

Zijn er doorgroeimogelijkheden voor een verkoopmedewerker?

De doorgroeimogelijkheden van een verkoopmedewerker zijn sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en jouw kwaliteiten. Een mogelijke vervolgfunctie is die van commercieel medewerker binnendienst of buitendienst of zelfs accountmanager. Daarvoor is het wel van belang dat je ook de juiste opleidingen volgt.

Wat moet ik verder nog weten?

Spreekt deze functie je aan en wil je graag de opleiding voor verkoopmedewerker volgen? Dan kun je hier meer informatie vinden.

Andere functie's

Benieuwd naar de andere functies waar de opleidingen van Fabius je voor opleiden?


Download gratis brochure


Brochure Fabius opleidingen
GRATIS DOWNLOAD