We geven je hier antwoord op de meest gestelde vragen rond boekhoudkundige functies. Zo weet je meteen wat je allemaal moet kunnen en of dit vak bij je past.

Is er veel werk in de boekhouding?

Bedrijven zijn wettelijk verplicht hun financiële administratie op orde te hebben en schakelen hiervoor veelal een accountantskantoor in. Het dagelijkse werk wordt echter verricht binnen de onderneming door de medewerkers van de financiële administratie. Omdat ieder bedrijf en instelling een boekhouding dient te voeren, is er veel vraag naar medewerkers met een boekhoudkundige achtergrond.


Er zijn diverse functies op mbo-niveau met betrekking tot de boekhouding zoals financieel administratief medewerker, boekhoudkundig medewerker, financieel assistent, (junior) administrateur, assistent boekhouder, assistent accountant, assistent controller, etc. Er is veel werk in de boekhouding en je kunt in al deze functies vaak direct aan het werk. Zeker met een beroepsgerichte opleiding waarbij je precies leert wat werkgevers van jou verwachten. Met een praktijkgerichte studie sta je bovendien sterker op de arbeidsmarkt.

Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden in de boekhouding?

Wat doe je nog meer als (assistent) boekhouder?

In de wat hogere functies zoals administrateur, (assistent) boekhouder, assistent accountant, en assistent controller bereid je de jaarcijfers voor en werk je daarin vaak samen met een accountant. Jouw bevindingen leg je vast in aantekeningen. Je signaleert afwijkingen en laat deze controleren door de accountant. Ook controleer je of een boekhouding voldoet aan de richtlijnen en kwaliteitsstandaarden.

Heb je veel contact met anderen?

Op het hoogste mbo-niveau voer je zelfstandig de administratie binnen een onderneming of instelling. Je kunt met dergelijke functies overigens ook werkzaam zijn bij administratie- of accountantskantoren. In dat geval lees je de administraties van cliënten in en/of begeleid je hen bij het uitvoeren van hun administratie. Je hebt dan veel contact met de klant. Je beantwoordt eenvoudige vragen op financieel of administratief gebied. Daarnaast zorg je er voor dat jouw opdrachtgevers goed op de hoogte gehouden worden van diverse ontwikkelingen op jouw vakgebied.

Wanneer ben je geschikt voor functies in de boekhouding?

Zou je graag aan de slag willen in de boekhouding of hierin willen doorgroeien? Hieronder lees je welke kwaliteiten je moet bezitten om goed te kunnen functioneren.

Wat ga je verdienen?

Bij de salarissen gaan we even uit van een assistent boekhouder. Een assistent boekhouder verdient volgens de laatste gegevens op loonwijzer.nl gemiddeld ongeveer € 1.550,- per maand. Jouw salaris is echter sterk afhankelijk van je opleiding, je werkervaring en je leeftijd maar ook van je functie met bijbehorende werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Het kan dus zeker ook meer zijn dan bij aanvang van je functie. Door werkervaring op te doen en de juiste opleiding te volgen kun je doorgroeien en aanzienlijk meer verdienen.

Welke opleiding heb ik nodig?

Met vakgerichte opleidingen en cursussen kun je specifieke vaardigheden opdoen en je stap-voor-stap verder ontwikkelen. Een goed voorbeeld is de beroepsgerichte deeltijdopleiding van Fabiusopleidingen.nl. Zij hebben zowel basisopleidingen zoals Basiskennis Boekhouden (BKB) en Basiskennis Calculatie (BKC) maar je kunt ook door voor het hoogste mbo-niveau, bijvoorbeeld met de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB).

Wat is het verschil tussen deze opleidingen?

De opleidingen zijn zeer interessant voor iedereen die graag als boekhouder wil werken of met een boekhouding te maken heeft.

Wil je de boekhouding voeren van een kleine organisatie? Of ga je voor jezelf beginnen en je eigen boekhouding doen? Dan is de opleiding BKB iets voor jou.

Na BKB kun je bijvoorbeeld verder met de opleiding BKC. Hier wordt specifieke aandacht besteed aan goederenhandel, kostprijscalculaties en het grafisch presenteren van gegevens. Deze opleiding is met name geschikt voor mensen die goed zijn met cijfers. In combinatie met het diploma BKB ontvang je dan tevens het diploma Financieel Assistent.

Wil je daarna nog een stap verder? Wil je binnen een bedrijf inzicht in de boekhoudkundige en bedrijfseconomische processen? Dan is PDB één van de meest gevraagde diploma's, gedegen en actueel.

Wat zijn de bijzonderheden voor deze opleidingen?

Je krijgt bij Fabius Opleidingen klassikaal les. De opleiding Basiskennis Boekhouden duurt 10 lessen van 3 uur. De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

Bij de opleiding Basiskennis Calculatie komen de volgende onderwerpen aan bod:

Voor deze opleidingen wordt geen specifieke vooropleiding vereist. Ben je nog niet werkzaam in een financieel administratieve omgeving en moet je de eerste stap nog zetten, dan kan het raadzaam zijn om eerst de opleiding Financieel Administratief Medewerker te volgen.

Met de opleidingen BKB en BKC leg je een hele goede basis voor alle werkzaamheden in een financiële administratie. In de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden ga je je vervolgens verder ontwikkelen naar het hoogste mbo-niveau. Deze opleiding bestaat uit 28 lessen en daarin komen alle bovengenoemde onderdelen uitgebreider aan bod en wordt verder gegaan met de onderdelen:

Voor de opleiding PDB wordt geen specifieke vooropleiding vereist, maar er wordt je wel geadviseerd pas te starten als je voorkennis op het niveau van BKB en BKC ligt.

Kan ik parttime werken?

Alle eerdergenoemde functies kun je zowel fulltime, als parttime invullen. De hoeveelheid uren die je kunt werken als parttimer is afhankelijk van wat je werkgever wil. Daar zijn geen minimum- of maximumaantal uren aan verbonden. Afspraken over deeltijd werken maak je altijd met je leidinggevende.

Zijn er doorgroeimogelijkheden?

In dit vakgebied kun je stap-voor-stap verder doorgroeien. De doorgroeimogelijkheden zijn dan ook goed. Door het opdoen van werkervaring en het volgen van (verdere) opleidingen en cursussen kun je bouwen aan een mooie loopbaan in de financieel administratieve sector.

Wil je graag aan de slag in de financieel administratieve sector of je daarin verder ontwikkelen en een of meer praktijkgerichte opleiding volgen? Dan kun je hier meer informatie vinden.


Download gratis brochure


Brochure Fabius opleidingen
GRATIS DOWNLOAD