Werken

Gebruik van sneltoetsen

 

Handige sneltoetsen op de computer

Medewerkers op mbo-niveau zijn echte doeners. Werkgevers verwachten van hen dat ze weten hoe ze hun werk moeten aanpakken. En dat betekent dat ze hun werkzaamheden goed en snel uitvoeren.

Maar wat betekent goed en snel werken op de computer? Het gebruik van sneltoetsen kan helpen als je vaak dezelfde handelingen uitvoert. Zoals bijvoorbeeld een bestand opslaan, een tekst kopiëren of een document printen. Grote kans dat je dit doet via een tabblad, menu of met een rechtermuisklik (het Snelmenu). Maar dit kan makkelijker! In dit artikel leggen we uit met welke belangrijkste sneltoetsen het werken op de computer nét een stukje sneller gaat.

Wat is een sneltoets?

Een sneltoets is een combinatie van toetsen waarmee je op de computer (in bijvoorbeeld Word, Excel of Outlook) een actie aanstuurt waarvoor normaal gesproken een aantal muisklikken nodig zijn. Het gebruik van sneltoetsen versnelt dus het werken op de computer aanzienlijk. En er is nog een voordeel aan het gebruik van sneltoetsen: je belast je lichaam veel minder dan bij het gebruik van een muis en kan RSI-klachten helpen voorkomen.

Bij sneltoetsen moet je denken aan een combinatie van de Ctrl‑, Shift- of Alt-toets met een letter of een functietoets. Hieronder een lijst van de belangrijkste sneltoetsen.

CTRL-A

 

Alles in een keer selecteren

SHIFT-HOME

 

Alles tot het begin selecteren

SHIFT-END

 

Alles tot het einde selecteren

HOME

 

Ga met de cursor naar het begin van de regel

CTRL-HOME

 

Ga met de cursor naar het begin van het document

END

 

Ga met de cursor naar het einde van de regel

CTRL-END

 

Ga met de cursor naar het einde van het document

CTRL-C

 

Selectie kopiëren naar klembord

CTRL-X

 

Selectie knippen naar klembord

CTRL-V

 

Inhoud klembord plakken

Win-V

 

Inhoud klembord weergeven

CTRL-S

 

Opslaan

CTRL-P

 

Printen

CTRL-B

 

Geselecteerde tekst vet maken

CTRL-U

 

Geselecteerde tekst onderstrepen

CTRL-I

 

Geselecteerde tekst cursief maken

CTRL-Z

 

Vorige bewerking ongedaan maken

CTRL-F

 

Zoeken op een (web)pagina

CTRL-H

 

Zoeken en vervangen

CTRL-Y

 

Ongedaan gemaakte bewerking herstellen

BACKSPACE

 

Terugkeren (voorgaande teken verwijderen, vorige pagina)

DEL

 

Selectie verwijderen

Tip: print het lijstje uit en leg deze naast je computer. Dan heb je, indien nodig, de lijst met functietoetsen direct bij de hand.

Het fijne is, dat je als je sneltoetsen eenmaal uit je hoofd kent, je deze binnen zowel Word, Excel en Outlook kunt gebruiken. 

Leren door te doen

Ingewikkeld? Ga er even voor zitten en probeer je toetsenbord uit, thuis of op je werk. Wees niet bang dat er iets misgaat als je de verkeerde knop indrukt. Ongetwijfeld zie je kinderen in je omgeving heel behendig omgaan met een computer. Ze staan er gewoonweg niet bij stil dat er iets mis kan gaan als ze op verkeerde knoppen drukken. Al doende leren ze. Werken met de computer is veel oefenen en uitproberen. Denk daarbij maar hoe kinderen leren omgaan met mobiel of tablet. Dit kan niet door alleen een boek te lezen of een filmpje te bekijken.

Contactonderwijs

Leer je liever niet alleen maar in een klas met een docent in de buurt? Contactonderwijs is de manier om snel en praktijkgericht te leren. Bij Fabius Opleidingen kun je wekelijks starten met een computercursus op 16 locaties door het hele land. Maar Word, Excel en Outlook zijn ook standaardonderdelen van de Kantooropleidingen van Fabius Opleidingen.  Zoals:

Over Fabius

Fabius Opleidingen heeft al meer dan 35 jaar ervaring met om- en bijscholen op het gebied van kantoor- en boekhoudopleidingen. Zonder specifieke vooropleiding leer je in korte tijd zoveel dat je er direct in de praktijk mee aan de slag kunt. Duizenden Fabius cursisten hadden voor hun opleiding of training nog nauwelijks ervaring en kwamen er door hun opleiding achter dat ze veel meer kunnen dan ze dachten. Dus: wat houdt jou nog tegen?

Advies nodig?

Stuur een e-mail naar info@fabiusopleidingen.nl of bel naar: 0162-426 808. Het Fabius team staat graag voor je klaar!

Toetsenbord met sneltoetsen Ctrl + V

 
 

Deel dit artikel

Share Button
Email