Algemeen

De functie Basiskennis Loonadministratie

Voor een functie in de loonadministratie moet je in ieder geval beschikken over de kennis zoals die wordt behandeld tijdens de opleiding Basiskennis Loonadministratie (BKL). Zoals de naam van de opleiding al aangeeft, leg je met de opleiding BKL een goede basis voor een loopbaan op de salarisadministratie. Na afloop van deze opleiding weet je hoe de loonadministratie werkt. 

De opleiding Basiskennis Loonadministratie

De opleiding Basiskennis Loonadministratie  (BKL) is de basisopleiding voor medewerkers die werken binnen een loonadministratie. Alle belangrijke onderwerpen komen aan bod, zodat je weet dat je met deze opleiding een goede basis legt voor je dagelijkse werkzaamheden. In deze opleiding op mbo-3 niveau komt niet alleen de loonheffing aan bod maar ook het arbeidsrecht en de sociale zekerheid.

Bovendien kun je na deze opleiding een volgende stap maken met de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL). Via die weg kies je ervoor je verder te specialiseren op het gebied van de loonadministratie.

Je kunt ook een stap zijwaarts maken richting de financiële administratie door te kiezen voor de opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB) en/of de opleiding Basiskennis Calculatie (BKC). Daarmee kies je juist voor een bredere basis met volop kansen in de financiële sector.

De opleiding

 • Klassikaal les
 • 10 lessen van 3 uur

Wat ga je doen?

Cursus Basis Loonadministratie

De cursus Basiskennis Loonadministratie bestaat uit de volgende twee onderdelen:

1. Loonheffingen

 • De dienstbetrekking
 • Inhoudingsplicht
 • Bruto- en nettoloon, werkkostenregeling, loonberekening
 • Werknemerslasten; werkgeverslasten; heffingskortingen
 • Loonheffing, loonaangifte en betaling

2. Arbeidsrecht en sociale zekerheid

 • Arbeidsovereenkomst en diverse arbeidsrelaties
 • Einde arbeidsovereenkomst
 • Arbeidstijden, verlof en arbeidsomstandigheden
 • cao en medezeggenschap
 • Socialezekerheidswetgeving
 • Ziekte en arbeidsongeschiktheid
 • Werkloosheidwet

Vooropleiding

Voor de opleiding Basiskennis Loonadministratie is geen specifieke vooropleiding vereist. We gaan er wel vanuit dat je de Nederlandse taal beheerst in woord en geschrift (B1/2F niveau).

Duur van de opleiding

Deze cursus Basiskennis Loonadministratie bestaat uit 10 lessen van drie uur.

Bekijk hieronder onze video over huiswerk en studiebelasting

huiswerk en studiebelasting fabius


Diploma

Wij zorgen voor de juiste begeleiding zodat je goed voorbereid bent voor het examen. Het examen worden afgenomen door de Associatie voor Examinering (de "Associatie"). Het diploma van de Associatie voor Basiskennis Loonadministratie is algemeen bekend bij werkgevers en staat hoog aangeschreven. Dit betekent dat je een diploma behaalt dat algemeen bekend is bij het bedrijfsleven en andere organisaties. Kortom, een uitstekend diploma op de arbeidsmarkt.

Mede door onze intensieve begeleiding en examentraining word je goed voorbereid op het examen. Met de juiste inzet en motivatie ben je dan uitstekend in staat om het veelgevraagde diploma Basiskennis Loonadministratie te behalen. 

Voor meer informatie over de examens en het diploma verwijzen wij je naar de website van de Associatie: www.associatie.nl.

Vervolgopleidingen

Een logische stap na Basiskennis Loonadministratie is de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie. Daarmee kies je ervoor je verder te specialiseren op het gebied van de salarisadministratie. Een andere mogelijkheid is om je juist te verbreden richting de financiële administratie. In dat geval kun je kiezen voor de opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB) en/of de opleiding Basiskennis Calculatie (BKC).

Waar & wanneer

De lessen voor de opleiding Basiskennis Loonadministratie worden online klassikaal gegeven, dus niet op locatie maar via je laptop of computer. Je volgt dus samen met jouw klas de lessen met klassikale uitleg van de docent.

De startdata en dagdelen vind je in het overzicht hieronder. Deze startdata zijn onder voorbehoud.

Lestijden

Je kunt de online klassikale lessen voor de opleiding Basiskennis Loonadministratie in de ochtend of in de avond volgen. In de ochtend zijn de lestijden van 09.00 tot 12.00 uur en in de avond zijn de lestijden van 19.00 tot 22.00 uur.

Online

Locatie
Ochtend (09.00 - 12.00)
Avond (19.00 - 22.00)
Online dinsdag
Di 3 Oktober 2023
Di 3 Oktober 2023
Online donderdag
Do 5 Oktober 2023
Do 5 Oktober 2023
Online maandag
Ma 2 Oktober 2023
Ma 2 Oktober 2023
Online vrijdag
Vr 6 Oktober 2023
Online woensdag
Wo 4 Oktober 2023
Wo 4 Oktober 2023
Locatie
Ochtend (09.00 - 12.00)
Avond (19.00 - 22.00)
Geen resultaten gevonden

Kosten

Kosten opleiding

De kosten voor de opleiding Basiskennis Loonadministratie bedragen € 625,-. Dit is inclusief het lesmateriaal met bijbehorende digitale leeromgeving en de examentraining, maar exclusief examens. 

De examens worden verzorgd door de Associatie voor Examinering. De kosten voor deze examens worden bepaald door de Associatie. Voor meer informatie en om je in te schrijven voor de examens kun je terecht op de website van de Associatie: www.associatie.nl

Termijnbetaling

De kosten van de opleiding Basiskennis Loonadministratie kunnen ook in termijnen betaald worden. Je betaalt dan 3 maandelijkse termijnen van € 220,-. Dat komt in het totaal op € 660,-. Bij termijnbetaling betaal je dus € 35,- extra als Toeslag termijnbetaling. Dit is een vergoeding voor de extra administratiekosten.

De examens worden verzorgd door de Associatie voor Examinering. Je kan je hiervoor inschrijven via de website van de Associatie: www.associatie.nl.

Succesverhalen

Succesverhalen van Fabius Opleidingen

Wie zegt dat het volgen van een opleiding Basiskennis Loonadministratie (BKL) op dit moment geen zin heeft? Juist nu kun je met een opleiding laten zien wat je wilt en dat je bereid bent in jezelf te investeren. Lees hoe onze cursisten succesvol investeerden in een opleiding van Fabius.