Is er veel werk in deze functie?

Nederland telt bijna 425.000 arbeidsplaatsen in commerciële beroepen waarvan ongeveer 232.000 op mbo-niveau zijn. In nagenoeg elke bedrijfssector komt deze functie voor. Aangezien ondernemingen producten en diensten moeten verkopen om te blijven bestaan, zal er ook altijd behoefte blijven aan commercieel medewerkers buitendienst. Dat is uiteraard goed om te weten als je de opleiding voor commercieel medewerker buitendienst of een baan in deze functie overweegt.

De doorgroeimogelijkheden voor deze functie zijn goed maar dit is ook sterk afhankelijk van je (beroepsgerichte) opleiding, je werkervaring en je enthousiasme en inzet.

Hoe ziet het functieprofiel voor een commercieel medewerkers buitendienst eruit?

Als commercieel medewerker buitendienst ben je veel onderweg. Elke dag ga je bij klanten langs. Daarbij kan het om bestaande klanten gaan maar ook om prospects (potentiële klanten). Je bouwt samen met je klanten aan een goede relatie. Dit betekent dat je iedere dag werkt aan de klanttevredenheid, maar wel zodanig dat het ten goede komt aan de organisatie waarvoor je werkt.

Wat zijn mijn werkzaamheden als commercieel medewerker buitendienst?

In deze functie voer je diverse werkzaamheden uit. De belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Hoe ziet een werkdag van een commercieel medewerker buitendienst eruit?

De functie van commercieel medewerker buitendienst is enorm afwisselend. Geen dag is hetzelfde. De ene keer breng je bij de klant nieuwe producten of speciale acties onder de aandacht, de andere keer onderhandel je over de prijs en leveringscondities. Tussendoor werk je offertes uit en belt deze na. In je werk heb je regelmatig contact met de binnendienst. De orders die je binnen hebt gehaald verwerk je in je cijfers, die je periodiek rapporteert en vergelijkt met je verkoop doelstellingen.

Wat is de grootste uitdaging in de functie van commercieel medewerker buitendienst?

Als commercieel medewerker buitendienst ben je voor jouw bedrijf hét gezicht bij de klanten. Elke dag werk je aan je omzet en de klanttevredenheid. Aan jouw inzet en motivatie zal het niet liggen. Voor jou is het een uitdaging om succesvol te zijn, voor je bedrijf maar ook voor je klanten.

In deze functie krijg je te maken met allerlei type klanten. Zoveel klanten, zoveel wensen. Aan jou de taak om al deze wensen op te pikken. Voel je weerstand? Zorg dan dat je dit signaal oppikt en probeer met goede verkoopargumenten het negatieve gevoel bij de klant weg te nemen. Bespeur je koopinteresse bij de klant? Zorg dan dat je met sterke argumenten deze positieve belangstelling verder stimuleert.

Een ander belangrijke uitdaging van je functie is om effectief en efficiënt te werken. Effectief betekent dat je in staat bent om je verkoopdoelstellingen te halen. Efficiënt wil zeggen dat je je tijd goed indeelt: soms is het zinvol om bij je klant op bezoek te gaan, in andere gevallen volstaat bellen of een e-mail. Je moet ook goed overwegen in welke klanten je hoeveel tijd steekt: sommige klanten kosten veel tijd maar leveren ook een grote bijdrage aan de omzet, andere klanten hoef je maar af en toe te bellen maar leveren ook minder op. Acquisitie, dat wil zeggen het binnen proberen te halen van nieuwe klanten, kost over het algemeen heel veel tijd maar zorgt wel voor de groei van de omzet. Goed omgaan met deze afwegingen is een belangrijke eigenschap van een goede verkoper.

Wanneer ben je geschikt voor deze functie?

Wat ga ik verdienen?

Als commercieel medewerker buitendienst is je salaris afhankelijk van je opleiding, werkervaring en leeftijd. Het gemiddelde salaris bedraagt ruim € 2.100,- bruto per maand voor een fulltimebaan. Er zijn echter grote verschillen, afhankelijk van waar je werkt en welke producten en diensten jouw bedrijf aanbiedt. Het komt ook vaak voor dat je bovenop je basissalaris via bonussen meer kunt verdienen. Lukt het je dan om je verkoopdoelstellingen te halen of zelfs te overtreffen, dan kan je totale beloning aanmerkelijk hoger uitkomen.

Welke opleiding heb ik nodig?

Als je commercieel medewerker buitendienst wilt worden, dan heb je veel aan een beroepsgerichte opleiding waarin je precies leert wat je voor deze functie nodig hebt. Het volgen van een opleiding geeft je niet alleen een sterkere positie op de arbeidsmarkt, maar biedt je ook de kans om jezelf stap-voor-stap verder te ontwikkelen.

Welke opleiding is geschikt?

Een geschikte opleiding is de beroepsgerichte opleiding voor commercieel medewerker buitendienst bij Fabius Opleidingen. Je leert in deze opleiding alle praktische aspecten van het vak, waardoor je direct aan de slag kunt als commercieel medewerker buitendienst.

Wat leer je tijdens deze opleiding?

Deze studie duurt 12 maanden en bestaat uit twee delen, te weten de opleiding Administratief Medewerker (dit zijn 30 wekelijkse lessen van 3 uur, duur 9 maanden) en daarna de specialisatie tot commercieel medewerker buitendienst (10 wekelijkse lessen van 3 uur, duur 3 maanden). Voor beide onderdelen ontvang je na het succesvol afleggen van de examens een diploma, dus na afloop beschik je over 2 waardevolle diploma’s!

Kan ik parttime werken als commercieel medewerker buitendienst?

In de functie van commercieel medewerker buitendienst kun je zowel fulltime als parttime werken maar de meeste werkgevers verwacht al snel een minimum van 28 - 32 uren. De hoeveelheid uren die je als parttimer wilt werken, stem je dus af met je werkgever.

Spreekt deze functie je aan en wil je graag de opleiding voor commercieel medewerker buitendienst volgen? Dan kun je hier meer informatie vinden.


Download gratis brochure


Brochure Fabius opleidingen
GRATIS DOWNLOAD