Fabius Opleidingen » Succesverhalen » Het verhaal van Marina
8.5 / 10
379 reviews

Het verhaal van Marina

Een droom kwam uit voor Marina toen ze aan de slag kon bij de Gemeente Zaanstad. Eerst als gastvrouw, daarna als cateringmedewerker met lichte administratieve werkzaamheden en telefoonverkeer. De gemeente had er vertrouwen in dat ze het kon, maar Marina wilde het goed aanpakken en ging op zoek naar een functiegerichte opleiding.

Fabius opleidingen - 20210827_120020-PS1
Marina (41 jaar)

“Met deze opleiding kon ik direct aan de slag in de functie waar ik naar op zoek was”

Waarom een opleiding?

“Ik kon mijn functie aan, maar had er geen opleiding in gedaan en miste voldoende zelfvertrouwen. Ik wilde een volwaardige collega zijn binnen het team. Ook wilde ik mezelf meer uitdagen en een voorbeeld zijn voor mijn kinderen.”

Wat was je situatie voor de opleiding?

“Ik ben opgegroeid in Armenië. Ruim 20 jaar geleden moest mijn familie het land ontvluchten. Ik kwam met mijn man naar Nederland waar ik een lange tijd in een asielzoekerscentrum heb doorgebracht. Een onzekere tijd met altijd de dreiging van uitplaatsing. Uiteindelijk mochten wij in Nederland blijven.”

Sindsdien heb ik veel meegemaakt en ben ik vier jaar geleden, inmiddels gescheiden en met 3 kinderen, in Zaandam terecht gekomen. Mijn kinderen waren inmiddels wat ouder, ik wilde me graag nuttig maken en voor mijn gezin zorgen. Ik kon eerst bij Xenos aan de slag en daarna als gastvrouw bij de gemeente Zaanstad. Dat vond ik geweldig. En met al mijn opgedane ervaring wilde ik graag mensen helpen zodat ik de gemeente wat kon teruggeven voor alle hulp die ik gekregen had.”

Waarom Fabius?

“De opleiding sloot aan bij wat ik wilde leren, de prijs was goed en de locatie in de buurt. Wel vond ik het spannend wie mijn docent zou worden. Met Nederlands als mijn derde taal vond ik een opleiding op mbo-2 niveau ook best een spannende stap.”

Wat vond jij van de klassikale lessen?

“Leren in een klas vond ik erg leuk. Ik besef nu hoe belangrijk onderwijs is. Ik waardeer nu ook wat een diploma betekent. Dat het laat zien wat ik heb geleerd en wat ik waard ben.”

Door Corona moest je ook af en toe online verder.

“Dat was ook een goede ervaring. Het leert je onder verschillende omstandigheden te leren en een oplossing te vinden hoe om te gaan met uitdagingen, zoals het volgen van lessen vanuit huis en leren omgaan met de computer. Zo kon ik toch blijven leren en de klas wekelijks zien, ook al was het via een scherm.”

Welke onderwerpen spraken je aan?

“Met name heb ik serieus nagedacht over hoe een receptionist zich laat zien. ‘Onberispelijk gedrag’ zit altijd in mijn hoofd. Hoe wil ik mezelf presenteren? Hoe ziet mijn bureau of balie eruit? Ik probeer iedereen op een rustige manier te woord te staan. Je leert ook de verschillende type mensen kennen die je aan de telefoon kan krijgen. Je hebt soms te maken met agressie, hoe kan je hier het beste mee omgaan. Tijdens Corona was er duidelijk meer spanning onder de mensen. Dat merkte ik dagelijks op het werk. Geduldig luisteren en kijken of er een oplossing gevonden kan worden, dat vind ik erg belangrijk. Ik probeerde mensen rust te geven en wilde hen laten merken, dat ik hen ging helpen. Het was mooi dat ik wat ik leerde gelijk kon laten zien.
Maar, typen vond ik het allerleukste onderdeel. Typen is echt veel doen en volhouden, ik heb keihard geoefend en ook dat is mij gelukt!”

Kon jij de opleiding makkelijk combineren met je werk?

“Voor mij was het ideaal. Ik volgde de opleiding in de avonduren, dus na het werk. De hele dag was ik bezig met werk. Dat was voor mij en mijn gezin. Maar de opleiding, die was echt alleen voor mij. En ook door mijn huiswerk heb ik veel geleerd. Bijvoorbeeld werken binnen de verschillende computerprogram­ma’s. Ook liet ik mijn collega’s af en toe zien wat ik had geleerd. Zij zagen dat het ook positief was voor hen, voor de kwaliteit van het werk. Het werd gewaardeerd, dat was heel fijn.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Burgers te woord staan. In het stadhuis komen veel verschillende mensen, vooral mensen met een migratieachtergrond. Mensen met een taalprobleem, die onzeker zijn. Dat heb ik allemaal zelf meegemaakt. Ik ben daar vroeger mee geholpen, nu kan ik anderen helpen.”

Wat voor tips zou jij anderen geven die nadenken over een opleiding?

“Nooit opgeven, volg je hart. Doe wat jij leuk vindt. Voor iedereen zal dit wat anders zijn, maar er is voor iedereen iets dat past. Het behalen van een diploma geeft ook veel voldoening. Het laat zien dat je het kan. Ook wil ik een voorbeeld zijn, dat het nooit te laat is om jezelf te ontwikkelen. Ik ben er ook erg trots op dat ik nu een gediplomeerd receptioniste ben. “

Nu ben je klaar met je opleiding. Kwamen je verwachtingen uit?

“Ik kan met een ‘uitroepteken’ zeggen dat mijn doel is bereikt: ik heb geleerd wat ik nodig had om mijn beroep goed uit te kunnen oefenen. Natuurlijk is ook het behalen van een diploma heel fijn. Ik was wat onzeker over mijn taal, maar ik kan nu met trots zeggen dat ik het heb gehaald!”

Lees andere verhalen van onze cursisten

Fabius opleidingen - Foto Mandy-PS2-1
Mandy (34 jaar)
“Een nieuwe uitdaging is spannend, maar de wereld ligt echt aan je voeten!”
Leslocatie: Breda
Fabius opleidingen - Ymke – bijgesneden – doorsturen-PS1
Ymke (26 jaar)
“Mijn werkgever geeft mij de kans om te bewijzen dat je niet altijd werkervaring nodig hebt. Met de juiste opleiding(en) kom je er ook!”
Linda en Francis
Fabius opleidingen - Fabius-Succesverhaal_Linda-en-Francis-PS
Linda en Francis
“Achteraf vind ik het zelfs jammer dat ik niet eerder aan deze opleiding ben begonnen.”